Onze helpdesk is niet beschikbaar van maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei, evenals donderdag 9 en vrijdag 10 mei 2024.

Is het normaal dat de schoolleiding er elke MR-vergadering bij is?

Antwoord

Er zijn vele verschillende vergaderstructuren mogelijk. Het is aan te raden om aan het begin van het schooljaar een activiteitenplan op te stellen waarin wordt afgesproken waar, wanneer en waarover er wordt vergaderd het komende jaar en daarin ook af te spreken wanneer de schoolleiding wel en wanneer niet aanwezig is.

Als VOO raden we aan om in het activiteitenplan tien vergaderingen op te nemen; elke maand één minus de maanden januari en augustus. De ene maand wordt gepland als overlegvergadering (waar de schoolleiding bij aanwezig is) en de andere maand als interne vergadering (waar de schoolleiding niet bij aanwezig is). Zo is er voldoende mogelijkheid voor de MR om met de schoolleiding in gesprek te gaan en vragen te stellen over voorstellen, maar kan de MR zich ook onafhankelijk van het bevoegd gezag buigen over wat de MR van bepaalde voorstellen vindt.

Gebruikelijk heeft de MR een termijn van zes weken om te reageren op voorstellen van het bevoegd gezag (deze termijn staat in het medezeggenschapsreglement), waardoor het precies moet lukken om elk voorstel op een overlegvergadering en interne vergadering te agenderen.


De VOO is expert op gebied van medezeggenschap. Veel informatie is te vinden in onze uitgebreide kennisbank. Wilt u vragen stellen aan onze experts over dit of een ander onderwerp? Word dan lid en neem contact op met de VOO Helpdesk!

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

MR Effectief

Over samenwerken, vergaderen en proactieve medezeggenschap.

Bekijk cursus

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).