Zelfevaluatie medezeggenschap is dé mogelijkheid om als MR en schoolleiding te evalueren hoe de samenwerking gaat!
De medezeggenschapsraad (MR) en de schoolleiding overleggen samen over het schoolbeleid. Beide organen zijn afhankelijk van elkaar: de MR dient duidelijke en volledige informatie van de schoolleiding te ontvangen om zijn werk goed te kunnen doen, en de schoolleiding is gebaat bij goed onderbouwde argumenten om wel of niet bepaalde keuzes te maken. In de kern komt het erop neer dat hoe beter de MR en de schoolleiding zijn toegerust en hoe beter ze samenwerken, hoe beter de medezeggenschap zal functioneren. Daarom is het van groot belang dat beide partijen hun samenwerking regelmatig evalueren en afspraken waar nodig vernieuwen.
Aan de hand van deze zelfevaluatie kijken MR en schoolleiding samen naar hoe de samenwerking de afgelopen tijd verlopen is en evalueren zij de bestaande afspraken, onder begeleiding van een ervaren VOO-gespreksleider.
De zelfevaluatie begint met een vragenlijst die elk MR-lid en de schoolleider(s) voorafgaand aan de bijeenkomst invullen. Aan de hand van verschillende stellingen worden de opvattingen van de deelnemers zichtbaar over hoe de samenwerking verloopt. Naast stellingen zijn er ook open vragen die beantwoord moeten worden, om meer context te geven bij de antwoorden op de stellingen. De gestelde vragen zijn gebaseerd op de 21 Gedragsankers Goede Medezeggenschap, waarin de uitgangspunten voor samenwerking tussen MR en bevoegd gezag zijn opgenomen. De gespreksleider analyseert de resultaten en presenteert deze tijdens de bijeenkomst, die ongeveer 2,5 uur duurt.
Tijdens de bijeenkomst worden de antwoorden op de vragen met elkaar doorlopen, en waar er aanleiding voor is (met name waar er eensgezindheid is over zaken die beter kunnen, én over zaken waar de meningen scherp uiteen lopen). Bijvoorbeeld op het gebied van informatievoorziening, de manier waarop met (werk)afspraken wordt omgegaan, of de kwaliteit van het gesprek (is er bijvoorbeeld voldoende ruimte voor afwijkende stijlen en/of meningen). Waar nodig zal ook de gespreksleider bepaalde gesprekken starten. Aan het einde van de bijeenkomst hebben de deelnemers helder wat de status is van hun samenwerking en welke stappen er gezet kunnen worden om deze te verbeteren.
Na de zelfevaluatie:
Om deze cursus voor uw organisatie te organiseren, klik op de blauwe knop ‘Aanvragen’ hieronder.
Bovenstaande bedragen zijn exclusief reiskosten (afhankelijk van de reistijd- en afstand) en maatwerkkosten (à €149,50). Hiermee kan de cursusleider een voorgesprek voeren en belangrijke documenten vooraf doornemen.
Hier vindt u de evaluaties van al onze cursussen waarvan de deelnemers de evaluatieformulieren hebben ingevuld.
Zo kunt u per cursus en op jaarbasis zien hoe de cursussen op tal van aspecten zijn beoordeeld. Zoals de cijfers voor de cursusleiders, in hoeverre de leerdoelen zijn behaald en in hoeverre cursisten inhoudelijk tevreden zijn over de cursus. Er is tevens een pagina met uitgebreidere reacties van onze cursisten.
Dit dashboard wordt real-time bijgewerkt naar aanleiding van de evaluaties die onze cursusdeelnemers direct na afloop van de cursus invullen.
Bel met ons cursusbureau via 036 - 533 15 00 of mail [email protected].
In-company | U kunt Zelfevaluatie medezeggenschap voor uw eigen organisatie organiseren. | Aanvragen |
Korting | Leden krijgen 15% korting op de cursus. |
Er zijn momenteel geen locaties bekend voor deze cursus/training.
Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.
Meer over BramDe MR Academie is dé e-learning omgeving voor alle MR-leden in het onderwijs. Volg een gratis demonstratie!
Bekijk cursusVraag vrijblijvend een offerte aan voor deze cursus voor uw organisatie. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor het bespreken van de aanvraag.
"*" geeft vereiste velden aan