Pedagogisch Tact online

Home - Cursussen - Leerkrachten en schoolleiding - Pedagogisch Tact online

Deze online cursus is er voor docenten die meer willen leren over het pedagogische aspect van hun vakgebied. De pedagogische opdracht van de leraar is ervoor te zorgen dat ieder kind zich gezien, gekend, gehoord en begrepen voelt én zich binnen de eigen mogelijkheden optimaal ontwikkelt. Deze cursus Pedagogisch Tact is een persoonlijk ontwikkeltraject dat zich richt op de persoon van de leraar en de kwaliteit van de interactie tussen de leraar en zijn leerlingen.

Pedagogisch Tact is te formuleren als ‘op het goede moment de juiste dingen doen, óók in de ogen van de leerling’. Dit vraagt om een scherp bewustzijn van wat zich hier en nu afspeelt, wat dit betekent en wat het van je vraagt als leraar.

Na deze cursus:

 • weet je wat te doen om in elke situatie goed te kunnen (blijven) handelen;
 • ben je bewuster van je handelen;
 • zijn er routines gecreëerd in het intermenselijk contact, en
 • heb je je intuïtie en pedagogisch tact ontwikkeld.

Schrijf u nu direct in voor deze cursus Pedagogisch Tact!


 • Praktische informatie

  Bij de training hoort een uitgebreid pakket hard-copy studiemateriaal

  • Pocket Bundel met 4 inspirerende boekjes (Betrokkenheid, Welbevinden, Verbondenheid en Pedagogisch Contact)
  • het boek ”Wij zijn leiders”. Wij zijn leiders geeft een beeld van de mens als leerling, leraar én leider. Het beschrijft een proces van volwassen worden in een onvolwassen wereld. Het boek geeft antwoorden op vragen van de toekomst.
  • het boek ”Ik, de leraar”. Dit is de tijd waarin er op veel plekken in het onderwijs eenzijdig aandacht is voor een klein gedeelte van het curriculum. Het is de tijd dat selectie en ranglijsten heersen. Maar het is de hoogste tijd dat we onder ogen zien dat we talenten van een complete generatie verloren laten gaan.
  • het boek ”Wij, de leraar”. Waar Ik, de leraar het primaire proces beschrijft waarmee uitsluiten van kinderen wordt tegengegaan, brengt Wij, de leraar de verantwoordelijke opvoeders samen. Zo kunnen kinderen hun opvoeders verbonden zien worden. Van Herpen spreekt hierin over ‘pedagogische oplaadpunten’ die in een ‘pedagogisch netwerk’ samen optrekken. Leraren spannen zich in om goede relaties met kinderen te krijgen. Maar waar dat lastig is of onmogelijk lijkt, verschijnt – in dit boek – een perspectief van een relatie met degenen die zo’n verbinding met dat ene kind al hebben.
  • het boek ”Ik, de coach”. Inzichten om spelers goed te begeleiden zodat ze met plezier presteren. Met handvatten voor situaties waarin het niet vanzelf gaat. Aandacht voor goed fysiek contact. En uiteraard over de omgang met ouders. Inzichten voor het werk met kinderen, maar ook te gebruiken bij (jong) volwassenen

  De online training Pedagogisch Tact wordt aangeboden in samenwerking met Centrum Pedagogisch Contact.

  Over de trainer

  Marcel van Herpen stond aan de wieg van de eerste school voor ErvaringsGericht Onderwijs in Nederland en richtte een aantal expertisecentra op. Hij gaf al meer dan 1.000 lezingen, nationaal en internationaal en schreef een aantal pedagogische publicaties.


 • Kosten

  Individuele inschrijving (zie link voor inschrijven bovenaan de pagina)

  • Leden: €185,- per persoon
  • Niet-leden: €225,- per persoon

  Leden van de VOO krijgen maar liefst € 40 korting op deze online training! Bel met het cursussecretariaat (036 – 533 15 00) om uw kortingscode te ontvangen. Nog geen lid? Word dan nu meteen lid en profiteer direct al van de korting op deze cursus en 15% op al onze andere trainingen!


Meer informatie

Bel met ons cursusbureau via 036 - 533 15 00 of mail [email protected].

Op locatie U kunt Pedagogisch Tact online op uw eigen locatie organiseren. Aanvragen
Korting Leden krijgen 15% korting op de cursus.

Inschrijven

Er zijn momenteel geen locaties bekend voor deze cursus/training.

Janny Arends
Senior beleidsadviseur

Janny is senior beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Janny

Andere Schooltijden

Deze cursus is er voor alle MR- en OR-leden die meer willen weten over (regelgeving bij) verandering van schooltijden.

Bekijk cursus

Vier weken gratis VOO Helpdesk

Deelnemers aan deze cursus krijgen tot vier weken na de laatste cursusdag kosteloos toegang tot de VOO Helpdesk, waar zij met al hun vragen terecht kunnen. Op werkdagen bereikbaar tussen 10:00 en 13:00 via 036 – 711 6178 en via [email protected].

Raadpleeg de helpdesk

Voor al uw vragen kunt u terecht bij de VOO helpdesk.

Helpdesk

Vraag de cursus 'Pedagogisch Tact online' op uw locatie aan

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor deze cursus op uw locatie. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor het bespreken van de aanvraag.